Versterken van veerkracht met de Verbeeldingstoolkit

Bij kanker, chronische ziekte en crisis. Hoe werkt dat?

De verbeelding is een domein waar onze innerlijke bronnen zich bevinden. Bronnen waaruit we kunnen putten om onszelf te versterken. Iedereen bezit dit zelfversterkend vermogen, het is ingeschapen.

In de Verbeeldingstoolkit zit hoogwaardig ‘gereedschap’ hiervoor. Dat zijn eenvoudige oefeningen, suggesties en materialen om je verbeelding te gaan benutten, voor het versterken van je draagkracht en je veerkracht in moeilijke tijden en voor herstel.

Door met de verbeeldingsoefeningen en je creativiteit aan de slag te gaan schakel je de kracht van je geest in, en ga je je eigen zelfversterkende vermogens benutten als aanvulling op de medische zorg. Het kan je emotionele evenwicht en welbevinden, je rust en zin in het leven aanzienlijk bevorderen. Want het bijzondere van de verbeelding is dat het vrijheid en ruimte geeft aan wat er in je leeft en ook voor wat je nodig hebt of verlangt.

Iedereen bezit een zelfversterkend vermogen. Dat de verbeelding hierbij een hele belangrijke rol kan vervullen wordt steeds meer bevestigd door een stroom van wetenschappelijke bevindingen in de neuropsychologie van de laatste twee decennia.

Ontstaan van de Verbeeldingstoolkit

De Verbeeldingstoolkit is een non-profit initiatief van gezondheidszorgpsycholoog Jan Taal. In 1978 was hij begonnen mensen met kanker en andere chronische ziekten te helpen met verbeelding en creativiteit (imaginatie). Al snel bleek dat deze technieken mensen daadwerkelijk konden helpen bij de verwerking en het herstel. De toepassingen er van werden in de loop der jaren steeds verfijnder en uitgebreider.

In 1997 werd de stichting Kanker in Beeld door Jan en collega’s opgericht en dat heeft tot een groot landelijk netwerk van ateliers, koren en creatieve activiteiten geleid.

In 2008, toen er inmiddels 30 jaar aan rijke ervaring was opgebouwd met de verbeeldingstechnieken voor mensen met kanker en chronische ziekte, besloot Jan samen met enkele collega’s om een laagdrempelige instrument te maken dat breed in de gezondheidszorg kan worden ingezet, zodat de verbeeldingstechnieken voor veel meer mensen beschikbaar komen. Het was immers in de loop der jaren gebleken dat juist ook eenvoudige verbeeldingsoefeningen mensen bij ziekte en crisis in heel veel gevallen profijt konden brengen, tijdens en na de ziekte of crisis en tijdens en na de medische behandelingen. Geboren was het idee voor een verbeeldingstoolkit die een vaste plek kan gaan krijgen in de ‘mainstream’ van de zorg.

In 2009 verscheen de eerste pilot editie, in 2012 volgde de tweede editie en in 2017 de derde Verbeeldingstoolkit 3.0. Van deze laatste editie verscheen ook de Engelstalige editie Imagery Toolbox 3.0.

Voor het inzetten van de Verbeeldingstoolkit 3.0 wordt met vele organisaties samengewerkt waaronder IPSO, Care for Cancer, stichting Kanker in Beeld, Medische Centra, Cancer Care Center, inloophuizen door geheel Nederland en hospicen.

Voor het wetenschappelijke onderzoek werd samengewerkt met de Universiteit  voor Humanistiek.

Lees alles over de toolkit in het Cursusboek.

Lees ook meer in het artikel in het Tijdschrift Positieve Psychologie

Lees de reviews in Psychosociale Oncologie, Vaktherapie en Gezondheidszorg klik hier

Newsletter

  • Articles, books, videos
  • Webinars, online workshops
  • Online imagery-tools
  • In-person training
Name*

E-mail address*

You have Successfully Subscribed!

Nieuwsbrief

  • Artikelen, boeken, video's
  • Webinars, online workshops
  • Online imaginatie-tools
  • Cursus op locatie
Voornaam *

Achternaam

E-mailadres *

You have Successfully Subscribed!